Η αύξηση στην παραγωγή και τις εξαγωγές εμβολίων επείγει περισσότερο από την πρόταση των ΗΠΑ για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19, λένε κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που η πρόταση-βόμβα του Μπάιντεν δίχασε, καθώς συνεχίζεται η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη Σύνοδός τους στο Πόρτο, οι ηγέτες των 27συζητούν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, εμφανίζονται ωστόσο διχασμένοι όσον αφορά στη χρησιμότητά της.
Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας περιορίζουν την πρόσβαση στα εμβόλια, η Γερμανίαισχυρίζεται ότι η παραγωγική ικανότητα είναι το πραγματικό πρόβλημα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην πρόταση της Ουάσινγκτον. Άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία φαίνεται να τη στηρίζουν.
Κατά την άφιξή του για την Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλδήλωσε ότι δεν τη θεωρεί βραχυπρόθεσμα « μία μαγική λύση». Πρόσθεε ωστόσο ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα μόλις υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.
Τι λέει ο Πάπας
Ο Πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ της αναστολής ισχύος των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19, υποστηρίζοντας μία πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Σε τηλεοπτικό μήνυμα που έστειλε στους συμμετέχοντες στη συναυλία VAX Live, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε την ανάγκη για βαθιά θεραπεία, τόσο από τις επιπτώσεις του ιού Covid-19 όσο και από τον ιό του ατομικισμού και από τον εθνικισμό και κάλεσε σε δικαιότερη κατανομή των εμβολίων και σε άρση των πατεντών.