Η Κίνα, η χώρα στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19, έχει βασιστεί σε δυο κινέζικα εμβόλια, της Sinovac και της Sinopharm. Ωστόσο, αυτό ίσως αλλάξει, καθώς η Κίνα αναπτύσσει πια το δικό της mRNA εμβόλιο.
Τόσο το Sinovac όσο και το Sinopharm χρησιμοποιούν ένα παραδοσιακό σχήμα, περιέχοντας ολόκληρες μορφές του κορωνοϊού που έχουν αδρανοποιηθεί – ένας δοκιμασμένος τρόπος παρασκευής εμβολίων που λειτουργεί. Αν και στην αρχή αυτά τα εμβόλια προστάτευαν κατά της μόλυνσης με COVID-19, αυτή η μόλυνση έπεσε σημαντικά μετά την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα εμβόλια παρέχουν φτωχή προστασία κατά της μόλυνσης με Όμικρον. Αυτό ασκεί πίεση την Κίνα για ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εμβολίων.
Τα mRNA εμβόλια λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Παραδίδουν ένα μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα που στεγάζεται μέσα σε ένα σταγονίδιο λιπιδίων. Μόλις αυτό μπει μέσα στα κύτταρα, ο κώδικας διαβάζεται και τα κύτταρα παράγουν αντίγραφα ενός βασικού μέρους του κορωνοϊού, της πρωτεΐνης ακίδας του. Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια βλέπει αυτές τις πρωτεΐνες ακίδες και απαντά σε αυτές, δημιουργώντας ανοσία κατά του πλήρους ιού όταν εκτεθεί σε αυτόν στο μέλλον.
Τα εμβόλια mRNA αρχικά παρήγαγαν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι της μόλυνσης κατά της COVID. Και ενώ η προστασία που προσφέρουν δύο δόσεις μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και προσφέρει ελάχιστη προστασία από τη μόλυνση με Όμικρον, τα εμβόλια mRNA φαίνεται να προσφέρουν την καλύτερη προστασία από μια λοίμωξη από Όμικρον όταν χρησιμοποιούνται ως ενισχυτικές δόσεις.
Συνεχίζουν επίσης να προσφέρουν πολύ εντυπωσιακή προστασία από σοβαρές ασθένειες. Συγκριτικά, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση Sinovac, δεν είναι σε θέση να σταματήσει τη μόλυνση με τη νέα παραλλαγή (αν και αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες).
ARCoV: Το mRNA εμβόλιο της Κίνας
Γι αυτό το λόγο, η Κίνα αποφάσισε να αναπτύξει το δικό της mRNA εμβόλιο. Η ανάπτυξη του ARCoV, του υποψήφιου εμβολίου mRNA της Κίνας, πάει αρκετά πίσω, στον Μάρτιο του 2020. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι πολύ παρόμοια με αυτή στα εμβόλια Pfizer και Moderna, χρησιμοποιώντας τροποποιημένο αγγελιοφόρο RNA από τον ιό, που στεγάζεται σε σταγονίδιο λιπιδίων, για την ενεργοποίηση της ανοσίας.
Αλλά αντί να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στην πλήρη πρωτεΐνη ακίδας του ιού, όπως κάνουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna, το ARCoV κάνει το σώμα να φτιάξει αντίγραφα του τομέα δέσμευσης υποδοχέων (RBD), ένα βασικό τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού που χρησιμοποιεί για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτό το μέρος του ιού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο από το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στοχοποίηση του θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα καλή προστατευτική επίδραση.
Ένα άλλο πιθανό πλεονέκτημα που έχει το ARCoV σε σχέση με τα προηγούμενα εμβόλια mRNA είναι ότι είναι σταθερό στους 2-8°C για τουλάχιστον ένα μήνα, γεγονός που θα διευκόλυνε τη μεταφορά, την αποθήκευση και την παράδοση του εμβολίου.
Πόσο καλά λειτουργεί;
Τα αποτελέσματα μιας αρχικής μελέτης του εμβολίου στον άνθρωπο, όπου 120 εθελοντές εμβολιάστηκαν με διάφορες δόσεις, δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 στο Lancet. Το εμβόλιο βρέθηκε ασφαλές, αλλά υπήρχε υψηλότερο ποσοστό πυρετού μετά τον εμβολιασμό, ειδικά μετά από υψηλότερες δόσεις, από ότι παρατηρήθηκε σε πρώιμες μελέτες των άλλων εμβολίων mRNA. Ωστόσο, αυτοί οι πυρετοί ήταν βραχύβιοι.
Η μελέτη μέτρησε επίσης τα επίπεδα αντισωμάτων και Τ κυττάρων κατά του ιού που παρήγαγαν οι εθελοντές μετά τον εμβολιασμό. Τα καλύτερα αντισώματα και αποκρίσεις των Τ-κυττάρων παρατηρήθηκαν στην ομάδα ενδιάμεσης δόσης. Αντίθετα, σε όσους έλαβαν υψηλότερες δόσεις παρατηρήθηκε χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Δεν είναι 100% σαφές γιατί αυτό συνέβαινε, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στη μη συγκεκριμένη ανοσολογική απόκριση του σώματος (τις άμυνες γενικής χρήσης που επιτίθενται σε όλα τα είδη ξένων εισβολέων) καταστρέφοντας το εμβόλιο σε υψηλότερες δόσεις πριν μπορέσει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Και ακόμη και σε εκείνους που έλαβαν την ενδιάμεση δόση, τα αντισώματα και οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων που καταγράφηκαν ήταν επίσης χαμηλότερα από αυτά που παράγονται από τα υπάρχοντα εμβόλια mRNA, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το εμβόλιο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας πολύ μεγαλύτερης τρέχουσας μελέτης θα χρειαστούν για την ορθή αξιολόγηση αυτού του θέματος. Αυτή η μεγαλύτερη δοκιμή θα περιλαμβάνει πάνω από 28.000 συμμετέχοντες σε όλη την Κίνα, το Μεξικό και την Ινδονησία και θα χρησιμοποιήσει την ενδιάμεση δόση που αποδείχθηκε ότι λειτουργεί καλύτερα σε αυτή την αρχική μελέτη.
Κάποια ενδιάμεσα αποτελέσματα αναμένονται τους προσεχείς μήνες. Υπάρχει επίσης μια άλλη δοκιμή σε εξέλιξη που μελετά τη χορήγηση του ARCoV ως αναμνηστική δόση μετά τα εμβόλια Sinovac ή Sinopharm. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών – τόσο όσον αφορά το αν υπάρχουν ανεπιθύμητα συμβάντα όσο και πόσο καλά το ARCoV αποτρέπει τη μόλυνση, τη σοβαρή ασθένεια και το θάνατο – θα υπαγορεύσουν το μέλλον αυτού του εμβολίου και τη μελλοντική προσέγγιση της Κίνας για τη COVID.
ΠΗΓΗ: theconversation