Με αργούς και σταθερούς ρυθμούς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα, έχοντας ως ορόσημο τις 8 Μαΐου, που πρόκειται να ανοιξουν νέες δραστηριότητες , κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της κυβέρνησης.
Βασικό «όπλο» όπλο ενάντια στην πανδημία είναι η συμμετοχή των πολιτών, αφού χθες πραγματοποιήθηκε αριθμός-ρεκόρ, άνω των 100.000 εμβολιασμών δείχνοντας πως με σύμμαχο την καλή πορεία των παραδόσεων των εμβολίων η χώρα αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και ισχυρότερη ανοσία. Αξίζει δε να σημειωθεί πως χθες ξεπεράστηκε και το φράγμα του ενός εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Την ίδια ώρα, όπως είχε προβλεφθεί με ορίζοντα την 15η Μαΐου, σταδιακά αίρονται ολοένα και περισσότερα μέτρα περιορισμού έτσι ώστε εντός του Μαΐου η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, χθες κιόλας, ανακοινώθηκαν νέα «ορόσημα» επανεκκίνησης δραστηριοτήτων κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της κυβέρνησης.
Αναλυτικά:
Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματαάνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Από τα παραπάνω, ωστόσο φάνηκε πως παρά τις αρχικές προσδοκίες, δεν αποφασίστηκε το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων καθώς τα μέτρα πρόληψης (χρήση μάσκας και διενέργεια self test) που εφαρμόζονται στις άλλες δομές που ανοίγουν (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών. Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες.
Επόμενος σταθμός: Μουσική και SMS
Με ορίζοντα την 15η Μαΐου, λοιπόν, στόχος τώρα είναι να «διορθωθούν» καταστάσεις που υπάρχουν τώρα προκειμένου να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σωστά. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της εστίασης έγινε κατανοητό πως παρά την ανταπόκριση του κόσμου, το «αγκάθι» της απαγόρευσης της μουσικήςείναι ένα αίτημα που θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και η υποχρέωση αποστολής SMS, η κατάργηση της οποίας αποτελεί πλέον και κοινωνικό αίτημα, καθώς είναι κοινή παραδοχή οι πολίτες που χρησιμοποιούν το 13033 είναι όλο και λιγότεροι. Η κατάργηση της έχει απασχολήσει αρκετά το προηγούμενο διάστημα την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ενώ σημειώνεται πως αποτελεί και πάγιο αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο, καταδεικνύει και την «απόσταση» που υπάρχει μεταξύ των αιτημάτων της κυβέρνησης και των επιστημόνων οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν φανεί διστακτικότεροι. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, χθες στον ΑΝΤ1, όπου λακωνικά σημείωσε πως το ζήτημα των SMS θα εξεταστεί ξανά έως τις 15 Μαΐου.
Τέλος, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κατάργησης του click inside σε όποιες περιοχές το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.