«Μήδεια»: 30 γειτονιές της Αττικής βρίσκονται στο σκοτάδι

Από τον χιονιά περνά στον παγετό η χώρα το πρωί της Τετάρτης, καθώς εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μήδεια». Οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες βλάβες και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση στην Αττική. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, περίπου 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για πάνω από 24 ώρες.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική ήταν πολλά. Σε ορισμένες περιοχές (Παλαιό και Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Χολαργό) οι ζημιές αποκαταστάθηκαν, ωστόσο χωρίς ρεύμα παραμένουν περιοχές όπως ο Αγιος Στέφανος, ο Διόνυσος (ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά), η Άνοιξη, η Σταμάτα, τα Κιούρκα και άλλες.

Αυτές τις ώρες, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ (περί τα 400 άτομα), το οποίο ενισχύθηκε με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες, συνεχίζει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται αυτή την ώρα στις εξής περιοχές:

Δροσιά
Εκάλη
Άγιος Στέφανος
Άνοιξη
Παπάγου
Τμήματα της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας
Προβλήματα έχουν εντοπιστεί επίσης σε:

Φιλοθέη
Ηλιούπολη
Χαλάνδρι
Αγ. Απόστολοι Καλάμου
Άγιος Στέφανος
Πετρούπολη
Γλυφάδα
Περιστέρι
Ίλιον
Βριλήσσια
Κάτω Κηφισιά
Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αμαρουσίου
Λούτσα
Παλαιό Ψυχικό
Νέο Ψυχικό
Γραμματικό
Αγία Παρασκευή
Πολύδροσο
Διόνυσο
Καπανδρίτι
Κιούρκα
Καλογρέζα
Μενίδι
Νέο Ηράκλειο
Σκαραμαγκά
Σαλαμίνα
Αυλώνα
Νέα Ιωνία
Μεταμόρφωση.
Διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ: Θα πάρει μέρες η αποκατάσταση
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, ανάλογα με τις νέες βλάβες που προκύπτουν.

«Χθες είχαν καταγραφεί περίπου 20 βλάβες μέσης τάσης στα βόρεια προάστια και μέχρι το τέλος της ημέρας σημειώθηκε χαμηλός μονοψήφιος αριθμός, καθώς πάνω από 200 δέντρα είχαν πέσει στο δίκτυο. Μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση, η μέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, οι βλάβες συνολικά στο δίκτυο, χθες και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 85 γραμμές μέσης τάσης, σε μια σειρά δήμων, όπως του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Άνοιξης, της Σταμάτας, των Κιούρκων κ.ά. Ο αριθμός των δέντρων που έχουν σπάσει είναι τριψήφιος, περίπου 600-700 δέντρα, και αναμένεται να αγγίξει και τετραψήφιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, αύριο θα γίνει τιτάνια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές μέσης τάσης, όμως οι μικρές ζημιές σε όλους τους βοηθητικούς δρόμους, στις δευτερεύουσες γραμμές, θα πάρουν μέρες.

Πολιτική Προστασία και Στρατό κινητοποιεί η κυβέρνηση για συνδρομή στον ΔΕΔΔΗΕ
Με δεδομένη την προφανή δυσκολία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας και της πτώσης εκατοντάδων δένδρων, η κυβέρνηση ενεργοποίησε την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό.


Ας σημειωθεί ότι μόνο τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί στην Αττική 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης και έχουν προκαλέσει 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν 30 γειτονιές της Αττικής βρίσκονται στο σκοτάδι -σε ορισμένες περιοχές μάλιστα εδώ και πολλές ώρες- εξαιτίας δεκάδων βλαβών στη μέση τάση, που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί.

Με την κατάσταση να γίνεται πιεστική όσο περνά η ώρα και πλησιάζει η νύχτα, η κυβέρνηση ενεργοποίησε την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.