Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που έχει και πώς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια. Έχουμε της Pfizer/BioNTech, αναμένουμε και της Moderna και ίσως να είναι ταχεία και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Είναι ένα εμβόλιο το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αγγλίας και αναμένεται να πάρει και την έγκριση από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

» Θα πρέπει να πούμε ότι τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είχαν την τόλμη και φυσικά πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα, εμβόλια τα οποία δεν είχαν τελειώσει τις κλινικές τους μελέτες που απαιτούνται.

» Σήμερα, ο Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, ο Υπουργός Χάνκοκ χαρακτήρισε ως ημέρα θριάμβου για την χώρα του, την πρώτη ημέρα που αρχίζει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο αυτό, όπως προανέφερα, έχει πάρει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αγγλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από αυτό της Pfizer/BioNTech. Είναι όπως λέμε ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, έναν ιό εξασθενημένο, ο οποίος είναι ένα είδος “ταχυδρόμου” που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο για την παραγωγή της πρωτεΐνης που δημιουργεί και την ανοσολογική αντίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό», είπε στην αρχική τοποθέτησή της η Θεοδωρίδου και συνέχισε να μιλάει για το νέο εμβόλιο «διότι λόγω της δημοσιότητας και της δημοσιοποίησης μάλλον, των επιστημονικών προβληματισμών έχουν δημιουργηθεί ορισμένα ερωτηματικά», όπως εξήγησε.

«Το εμβόλιο αυτό βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%. Δίνεται δε σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί να είναι 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες ακούμε ότι οι επιστήμονες σκέπτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες. Αυτές οι τροποποιήσεις τις οποίες έχουμε πλέον τη δυνατότητα και μέσω διαδικτύου να παρακολουθούμε, προδίδουν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης όσο το δυνατόν των προτερημάτων της κάθε μελέτης. Δηλαδή μήπως ο μακρότερος χρόνος που δίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης, είναι αυτός που θα αυξήσει και την αποτελεσματικότητα που φαίνεται να μειονεκτεί σε σχέση με τα άλλα εμβόλια.

» Όμως φαίνεται, χωρίς να είναι πλήρως ακόμη τεκμηριωμένο, ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από ένα εμβολιασμένο άτομο, όταν αυτό το εμβολιασμένο άτομο μολύνεται εκ νέου με τον κορονοϊό. Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με αγωνία και ανυπομονησία, διότι έχει πολλά πλεονεκτήματα.

» Πρώτον, είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης. Δεύτερον, είναι φτηνό. Και τρίτον, μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες ούτως ώστε να καλύψει ευρέως, πληθυσμούς εμβολιαστικά. Το εμβόλιο της AstraZeneca επομένως, είναι ένα θέμα που εξελίσσεται, επικαιροποιείται, θα επανέλθουμε σε αυτό για να δούμε ποια θα είναι η τελική ένδειξη, το τελικό χρονοδιάγραμμα αυτού του εμβολιασμού. Έχουν ακουστεί και πιθανοί συνδυασμοί του εμβολίου αυτού με εμβόλια άλλης εταιρείας, όμως πάντα το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που είναι το κλασικό που προτείνεται από την εταιρεία παραγωγής των εμβολίων.

» Αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι μια συνεργασία, μια παγκόσμια συνεργασία η οποία θα βοηθήσει να καλυφθούν με το εμβόλιο όχι μόνο οι πλούσιες χώρες που έχουν ήδη κάνει αποθέματα με το εμβόλιο, αλλά και οι χώρες οι οποίες είναι με μικρότερη ευμάρεια ανά τον κόσμο.

» Επομένως, η παγκόσμια συνεργασία, αυτό το να δώσουμε τα χέρια, συμβολικά, μεταξύ μας οι άνθρωποι, μεταξύ τους όλοι οι επιστήμονες, είναι αυτό που μας δίδαξε αυτή η επιδημία και παρ’ όλα τα δεινά που έφερε, νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσουμε ως ένα θετικό στοιχείο και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Από τα λόγια της δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο κάθε εμπλεκόμενος επιστήμονας έχει διαφορετική άποψη, για τα εμβόλια που κυκλοφορούν και, βέβαια, για την αποτελεσματικότητά τους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πρόκειται για παιχνίδια ή απλά για διαφορετική επιστημονική προσέγγιση. Διότι ο κόσμος δικαίως εκφράζει την καχυποψία του.