Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η ελληνική πρωτοβουλία για ελεύθερες μετακινήσεις -Τι πρότεινε ο Μητσοτάκης και τι έγραψε ο Διεθνής Τύπος

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Το πιστοποιητικό δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

«Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», αναφέρει στην επιστολή ο πρωθυπουργός και προσθέτει «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».

«Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα» σημειώνει στην επιστολή ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 στην πρωτοβουλία του. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση μήπως το πιστοποιητικό καθιστά στην ουσία υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι χώρες -ενδεχομένως και επιχειρήσεις- προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση εμβολιασμού ή έστω βεβαίωση ότι κάποιος δεν ασθενεί εκείνη τη στιγμή», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Επειδή πια, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, έχουμε αφενός στη διάθεσή μας το εμβόλιο και μέχρι την άνοιξη, μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Γιατί έχει σημασία η Ευρώπη; Διότι αυτοί είναι οι πελάτες μας, αυτοί πρωτίστως θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και ταυτόχρονα έχουμε πολύ περισσότερα rapid test στη διάθεσή μας σε σχέση με αυτά που είχαμε το περσινό καλοκαίρι, είναι πια εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι το κάναμε το περσινό καλοκαίρι».


Η πρόταση του Πρωθυπουργού κάνει τον γύρο του κόσμου- Κυρίαρχο θέμα στον Διεθνή Τύπο

«Ερχεται το διαβατήριο για την κανονική ζωή;», είναι ο τίτλος της Bild. «Αυτή η απόφαση συγκαταλέγεται στις πιο δύσκολες που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ το 2021! Θα πρέπει όλοι όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν με επιτυχία εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να απαλλαγούν άμεσα από περιορισμούς, όπως σε σχέση με την ελευθερία των ταξιδιών; Θα πρέπει να υπάρχει γι’ αυτό ενιαίο πιστοποιητικό της ΕΕ που να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα (π.χ. και τις επισκέψεις σε εστιατόρια, συναυλίες, γήπεδα…), το οποίο ως εκ τούτου εδώ και καιρό είναι γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως “διαβατήριο για τη φυσιολογική ζωή”;», αναφέρει η Bild σε εκτενές δημοσίευμα.

Από την πλευρά του, το Reuters αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη δημιουργία πιστοποιητικών εμβολιασμού για να βοηθήσει την αποκατάσταση των διασυνοριακών ταξιδιών που έχουν καταστραφεί από την πανδημία.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα, που βασίζεται στον τουρισμό, «επιθυμεί να αναβιώσει τα ταξίδια πριν από τη θερινή περίοδο, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της τυποποιημένο πιστοποιητικό για να αποδείξει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί», αναφέροντας στη συνέχεια την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας σχετικά καλά, αλλά η αύξηση των περιπτώσεων από τον Οκτώβριο έχει πιέσει το σύστημα υγείας της, το οποίο ήταν εξασθενημένο από μια δεκαετή οικονομική κρίση, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο».

Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολιάζει ότι «η οικονομία της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, επλήγη φέτος από την πανδημία του κορωνοϊού, ακόμη και μετά το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων της σε ξένους ταξιδιώτες τον Ιούλιο. Ο προϋπολογισμός εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα περιοριστεί κατά 10,5% το 2020. Αφού ξεπέρασε το πρώτο κύμα της πανδημίας με επιτυχία συγκριτικά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου επανέφερε το εθνικό lockdown, που έχει επιβαρύνει τη δραστηριότητα και τώρα θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου».
Σημειώνεται πάντως ότι τα ζητήματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας.

Ακολουθεί η επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αγαπητή Ούρσουλα,
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας του Covid. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα το 2021.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών – Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας.
Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Προς Αυτού Εξοχότητα
Ursula Von der Leyen
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βάσει των προαναφερθέντων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη – μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου.

Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών – μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση.
Κυριάκος Μητσοτάκης

Προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων

Προς την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου