Γ. Χρούσος: «Η τρίτη δόση είναι προαιρετική» – Ποια είναι η πιο συχνή παρενέργεια στα παιδιά

Θα μπορούσαμε αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες από την αρχή, να είχαμε ξεμπερδέψει τώρα, υπογράμμισε ο καθηγητής Παιδιατρικής.

Έχουμε υπό έλεγχο την πανδημία, δήλωσε ο Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παδιατρικής στον Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή.

Αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τόνισε: «Υπάρχει εμπειρία με το εμβόλιο, ιδίως της Pfizer, στα παιδιά από 12 έως 17 ετών. Μέχρι στιγμής η μόνη επιπλοκή που έχει παρατηρηθεί είναι – κυρίως στα αγόρια – η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα. Είναι μία πνευμονή στην καρδιά και στο περικάρδιο. Είναι πολύ σπάνια και συνήθως είναι ελαφρά. Δεν έχει πεθάνει κανείς από αυτό. Αυτοπεριορίζεται. Διαρκεί 4-5 μέρες και στη συνέχεια φεύγει. Συνήθως παρουσιάζεται σε 1 στα 18.000 παιδιά».

Αυτό δεν αφήνει κάποια «υπολείμματα» στον οργανισμό; «Είναι μία φλεγμονή, η οποία έρχεται και φεύγει. Επαναδιορθώνεται δηλαδή ο ιστός».

Χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας: «Οταν έχει να κάνεις με μικρά παιδιά… Και εμείς στην επιτροπή, δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ. Μαζέψαμε όλα τα δεδομένα και το συμπέρασμα ήταν πως είναι καλό να εμβολιαστούν τα παιδιά. Ιδίως τώρα, με τη νέα παραλλαγή του ιού, τη Δέλτα, που έχει πιάσει αρκετά παιδιά».

Όπως είπε, ο ιός έγινε πιο επιθετικός στις μικρές ηλικίες.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, ξεκαθάρισε ότι είναι «προαιρετική» και «πιθανόν να μην τη χρειάζονται κι όλοι. Σίγουρα τη χρειάζονται οι ανοσοκατασταλμένοι και πιθανόν οι μεγάλες ηλικίες, από 60 και πάνω».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι για την τρίτη δόση, «το πιο διαθέσιμο εμβόλιο είναι αυτό της Pfizer. Υπάρχουν εμβόλια και υπάρχει επιλογή. Πιθανολογείται ότι η αλλαγή του εμβολίου (από τις δύο πρώτες δόσεις) ίσως δίνει καλύτερη ανοσία, επειδή τα κύτταρα που αναγνωρίζουν και παρασκευάζουν τα αντισώματα βλέπουν την πρωτεΐνη του ιού και από άλλες μεριές. Πιάνει τον ιό και από άλλα σημεία».

Μήπως θα έπρεπε τα παιδιά πριν από τον εμβολιασμό τους, να υποβάλλονται σε κάποιες εξετάσεις; «Ίσως θα μπροούσε να γίνει κάτι ανάλογο που γίνεται στους αθλητές. Πιθανόν οι παιδίατροι το κάνουν. Δεν είναι άσχημη ιδέα, είναι καλή ιδέα», απάντησε ο καθηγητής.

Εμβολιάζονται τα παιδιά, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί οι ενήλικες; «Αυτό είναι εν μέρει σωστό. Θα μπορούσαμε αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες από την αρχή, να είχαμε ξεμπερδέψει τώρα».