Διαβήτης τύπου 1: Επαναστατική συσκευή τεχνητού παγκρέατος διαθέσιμη σε ασθενείς στη Βρετανία

Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα γλυκόζης κάτω από το δέρμα για να υπολογίσει αυτόματα πόση ινσουλίνη χορηγείται μέσω μιας αντλίας. Αργότερα αυτό το μήνα, το NHS θα αρχίσει να επικοινωνεί με ενήλικες και παιδιά που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το σύστημα.

Ωστόσο, οι επικεφαλής του οργανισμού υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε χρόνια προτού όλοι οι δικαιούχοι έχουν την ευκαιρία να το έχουν. Αυτό οφείλεται στις προκλήσεις για την προμήθεια αρκετών συσκευών, καθώς και στην ανάγκη εκπαίδευσης περισσότερου προσωπικού στον τρόπο χρήσης τους.

Σε δοκιμές, η τεχνολογία -γνωστή ως υβριδικό σύστημα κλειστού βρόχου– βελτίωσε την ποιότητα ζωής και μείωσε τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών στην υγεία. Και στα τέλη του περασμένου έτους, το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της χώρας (NICE) είπε ότι το NHS θα αρχίσει να το χρησιμοποιεί.

Σχεδόν 300.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαβήτη τύπου 1, μεταξύ των οποίων περίπου 29.000 παιδιά. Η Σκωτία προσφέρει επίσης την τεχνολογία και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Πώς η συσκευή τεχνητού παγκρέατος βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1

Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη, μια σημαντική ορμόνη που βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα και να λαμβάνουν ινσουλίνη κάθε μέρα σε όλη τους τη ζωή, είτε μέσω ενέσεων είτε μέσω αντλίας.

Αυτή η νέα τεχνολογία λοιπόν το κάνει αυτόματα, μιμούμενη ουσιαστικά τη λειτουργία του παγκρέατος -αν και εξακολουθεί να απαιτεί την εισαγωγή πληροφοριών σχετικά με την πρόσληψη τροφής κατά τα γεύματα για να λειτουργήσει με ακρίβεια.

Η νέα τεχνολογία προορίζεται να βοηθήσει στην πρόληψη των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 που αντιμετωπίζουν απειλητικά για τη ζωή χαμηλά ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των αισθήσεων και μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα.

Και επίσης βοηθά στη βελτίωση του γενικού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών, όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα όρασης και νεφρική νόσο.

«Απίστευτα συναρπαστικό»

Η 38χρονη Gemma Lavery από το Πλύμουθ, η οποία χρησιμοποιεί τη συσκευή αφού συμμετείχε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του NHS, λέει ότι άλλαξε τη ζωή της.

«Δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχώ για το άγχος λόγω της εργασίας μου που επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μου, καθώς ο κλειστός βρόχος βοηθά να το λύσουμε πριν γίνει πρόβλημα. Μπορώ να έχω έναν ολοκληρωμένο ύπνο χωρίς να ανησυχώ για τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης που εμποδίζουν την πρωινή μου ρουτίνα και έχω διαπιστώσει ότι ο διαβήτης μου είναι πιο σταθερός», λέει η ασθενής.

Ο καθηγητής Partha Kar, εθνικός σύμβουλος του NHS για τον διαβήτη, είπε ότι η είδηση αποτελεί εξαιρετικό νέο για όλους με διαβήτη τύπου 1. «Αυτή η φουτουριστική τεχνολογία όχι μόνο βελτιώνει την ιατρική περίθαλψη, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα ζωής των ασθενών», πρόσθεσε.

Η κλινική διευθύντρια του NHS για τον διαβήτη, Δρ. Clare Hambling, δήλωσε με τη σειρά της ότι η τεχνολογία έχει τη δύναμη να επαναπροσδιορίσει τη ζωή των ατόμων με διαβήτη τύπου 1.

«Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια διάγνωση που αγνοείται εύκολα, οπότε αν ανησυχείτε για τα συμπτώματα, όπως το να πηγαίνετε στην τουαλέτα, ουρείτε πιο συχνά, διψάτε, έχετε αίσθημα κούρασης και αδυνατίζετε, παρακαλούμε ελάτε για υποστήριξη», πρόσθεσε.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Diabetes UK, Colette Marshall δήλωσε: «Είναι απίστευτα συναρπαστικό να βλέπεις αυτή την τεχνολογία να κυκλοφορεί. Αυτή είναι πραγματικά μια στιγμή ορόσημο».

Η NICE ενέκρινε την ανάπτυξη του συστήματος του NHS τον περασμένο Δεκέμβριο, με το NHS να καθορίζει αργότερα ένα πενταετές σχέδιο για τον τρόπο παροχής του σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η NICE συνιστά τη χρήση του σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 που ανήκουν σε ορισμένες κατηγορίες, όπως παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών, έγκυες και άτομα με μέτρηση HbA1c – ένας τρόπος καταγραφής μακροχρόνιων επιπέδων σακχάρου στο αίμα – 58 mmol/mol, ή 7,5% ή υψηλότερο.