Δισκία για κιρσούς

Γράφει ο Νίκος Αλεντζανίδης, Αγγειοχειρουργός της κλινικής «Flebocentr»Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής. Ιατρικό Ινστιτούτο Κουμπάν

Κιρσός καλείται η διεύρυνση μίας φλέβας και είναι αποτέλεσμα της απώλειας της λειτουργικότητας των βαλβίδων που υπάρχουν στο εσωτερικό των φλεβών. Η φυσιολογική λειτουργία των φλεβών των κάτω άκρων είναι η μεταφορά του αίματος από την περιφέρεια προς την καρδιά, δηλαδή από κάτω προς τα πάνω.

Προκειμένου οι φλέβες να ανταπεξέλθουν στην λειτουργία τους αυτή και να υπερνικήσουν την βαρύτητα φέρουν στο εσωτερικό του αυλού τους βαλβίδες. Οι βαλβίδες αυτές ανοίγουν αφήνοντας το αίμα να περάσει προς τα πάνω και στη συνέχεια κλείνουν για να το εμποδίσουν να παλινδρομήσει προς τα πίσω  Όταν για κάποιους λόγους χάσουν αυτή τη δυνατότητα να κλείνουν ικανοποιητικά, το αίμα στις φλέβες παλινδρομεί. Τότε έχουμε την επονομαζόμενη ιατρικά φλεβική ανεπάρκεια. Συνεπεία τούτου η στάση του αίματος στις φλέβες προκαλεί διόγκωση των φλεβών και στην περίπτωση αυτή έχουμε την δημιουργία κιρσών που τις περισσότερες φορές είναι ορατοί στην περιοχή κάτω από το γόνατο.

Ο στόχος της φαρμακευτικής θεραπείας για φλεβική παθολογία είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η αποφυγή επιπλοκών, αλλά η επίτευξη αυτών των στόχων δεν είναι εύκολη. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός φλεβοτροπικών φαρμάκων αντιπροσωπεύεται στη σύγχρονη φαρμακευτική αγορά.

Τα φλεβοτονικά είναι δισκία, τα κύρια δραστικά συστατικά των οποίων ενισχύουν το αγγειακό τοίχωμα των φλεβών, αυξάνοντας τον τόνο του. Τα πιο δημοφιλή είναι τα δισκία για κιρσούς και κάψουλες: Diosmin, Rutosid, τζελ όπως η Troxevasin κ. λπ. Ωστόσο, οι φαρμακευτικές ουσίες και το δραστικό συστατικό που περιέχονται σε αυτά είναι παρόμοια (φυτικά φλαβονοειδή – διοσμίνη) και επομένως η αποτελεσματικότητα του ενός ή του άλλου εξαρτάται μόνο από τη συγκέντρωση και την απορρόφηση του δραστικού συστατικού.

Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να λαμβάνονται σε μακρά μαθήματα, η διάρκεια της θεραπείας συνήθως δεν είναι μικρότερη από 60 ημέρες. Με το διορισμό ενός γιατρού, η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από σύντομο διάλειμμα. Η φαρμακευτική θεραπεία (με φλεβοτονικά σκευάσματα) έχει μάλλον περιορισμένο ρόλο στην αντιμετώπιση των κιρσών.

Όπως δείχνει η πρακτική, όταν πίνετε αυτά τα χάπια για κιρσούς, ούτε οι κιρσοί ούτε τα τροφικά έλκη ή οι φλέβες της αράχνης θα εξαφανιστούν, ακόμη περισσότερο δεν πρέπει να περιμένετε οι ίδιες οι κιρσοί να απομακρυνθούν από αυτά τα φλεβοτονικά, ωστόσο, ευκολία στα πόδια, Η μείωση του οιδήματος και η εξαφάνιση από τις νυχτερινές κράμπες μπορεί να είναι.

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα αλλά δεν θεραπεύει την αιτία των κιρσών που είναι η φλεβική ανεπάρκεια. Στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να επιβραδύνει την επιδείνωση της κατάστασης.

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι ένα πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται όλο και συχνότερα. Αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Είναι καλύτερα να έρθετε για διαβούλευση με έναν φλεβολόγο, ο οποίος στη συνέχεια, ως ειδικός με υψηλότερη ιατρική εκπαίδευση, θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη εξέταση και θα συνταγογραφήσει κατάλληλη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής θεραπείας , αλλά εξακολουθεί να η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις κιρσούς είναι η πήξη με λέιζερ.