Εβδομάδα νέων μέτρων – Πότε θα έχουμε ανακοινώσεις – Ποιες εισηγήσεις των ειδικών απορρίφθηκαν

Σε εφαρμογή έχει τεθεί το plan b της κυβέρνησης, ενώ ανάλογα με την κατάσταση της χώρας, σβήνονται και γράφονται μέτρα, με στόχο να κερδηθεί το «Χριστουγεννιάτικο στοίχημα».

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο οι ειδικοί θεωρούν πως η πανδημία θα φτάσει στο «ταβάνι» σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τον κορωνοϊό, και για αυτό τον λόγο τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα επικαιροποιημένα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισραήλ και σε άλλες χώρες με στόχο να είναι έτοιμα τα επόμενα βήματα.

Έρχεται ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους;

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι κατά κύριο λόγο για τους ανεμβολίαστους, που με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και το ΕΣΥ είναι εκείνοι που όσο η κατάσταση της πανδημίας χειροτερεύει πιέζουν και περισσότερο τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανό να βρεθούν μπροστά σε ένα ολικό lockdown.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν μόνο στα φαρμακεία, ενώ στα καταστήματα τροφίμων και στα super market θα μπορούν να μπουν μόνο με rapid test και παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, από την κυβέρνηση βγαίνει πως αν χρειαστεί θα ληφθεί το μέτρο.

Plan B και με οριζόντια μέτρα

Εκτός όμως από τους ανεμβολίαστους και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μέτρα που θα επηρεάζουν και εκείνους αν το ΕΣΥ χτυπήσει «κόκκινο», με τα οριζόντια μέτρα που πιθανά να δρομολογηθούν εντός της εβδομάδας να είναι:

α) Η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρ’ ότι αναγνωρίζεται είναι δύσκολος ο έλεγχος για την τήρηση του μέτρου.

β) Κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο.

γ) Υποχρεωτικότητα για την 3η δόση στους συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, καθώς θεωρούνται ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.

Σκέψεις για «μοντέλο Γαλλίας» και στην  Ελλάδα

Αρκετά σοβαρά σκέφτονται στην κυβέρνηση το «μοντέλο Γαλλίας», δηλαδή για τους άνω των 65 η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική, με το Πιστοποιητικό του Εμβολιασμού να έχει εξάμηνη διάρκεια.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την κυβέρνηση, πάντως, αν δεν υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή απόφαση, είναι πιθανό να παρθεί μονομερώς από την Αθήνα, κάτι που έκανε και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Στο τραπέζι μάλιστα έχει πέσει και η πρόταση ώστε να υπάρχει σύνδεση της εισόδου σε κλειστούς χώρους για πολίτες άνω 65 ετών με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Οι εισηγήσεις των ειδικών που έχουν παγώσει

Αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται να μην προκρίνεται είναι η επιστροφή της τηλεργασία, παρά το γεγονός πως πολλοί επιστήμονες το εισηγούνται στην κυβέρνηση, το Μαξίμου φαίνεται αρνητικό για το μέτρο, παρουσιάζοντας στάση αναμονής.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει «κλείσει» το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλους κλάδους, εκτιμώντας πως δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που περιμένουν αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε κλάδους, όπως πχ, αν υπάρχει αναστολή αστυνομικούς θα δημιουργηθούν μεγάλα κενά που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια.