Επικίνδυνα για την εμφάνιση κιρσών τα ψηλοτάκουνα;

Γράφει ο Νίκος Αλεντζανίδης, Αγγειοχειρουργός της κλινικής «Flebocentr»Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής. Ιατρικό Ινστιτούτο Κουμπάν

Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Έτσι μία σημαντική ποσότητα αίματος παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά και δημιουργούνται αντιαισθητικοί κιρσοί συνήθως κάτω από το γόνατο, αλλά μερικές φορές και στο μηρό.
Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω κληρονομικότητας ή λόγω εκ γενετής «αδύναμου» φλεβικού τοιχώματος.
Αν φοράτε ψηλά τακούνια μια στο τόσο, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας: είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα. Αν όμως έχετε προδιάθεση στις διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, περνάτε πολλές ώρες όρθια, γυμνάζεστε ελάχιστα, είστε υπέρβαρη και επιπλέον καπνίζετε, τότε θα πρέπει να περιορίσετε τη χρήση ψηλών υποδημάτων μόνο για τις ιδιαίτερες περιστάσεις.
Τα παπούτσια με ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες, δεν ενδείκνυνται για γυναίκες με κιρσούς, καθώς κρατούν τους μύες της γάμπας σε κατάσταση διαρκούς σύσπασης, μειώνοντας έτσι την δυναμική της μυικής αντλίας, υποχρεώνουν τα πόδια σε στάσεις που δεν βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο αντί να διοχετεύεται προς τα πάνω,  το κάνουν να “λιμνάζει” στις φλεβικές δεξαμενές που περιέχονται στους μύες της κνήμης.
Ολα τα ύψη των τακουνιών – και μάλιστα ανάλογα με το ύψος τους – προκαλούν αύξηση του υπολειπόμενου όγκου στο φλεβικό δίκτυο μετά από κάθε βήμα και,  αντίστοιχα, μείωση του όγκου που μεταφέρεται από τους μυς της γαστροκνημίας, συγκριτικά με τη βάδιση χωρίς παπούτσι. Όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση της πίεσης στο φλεβικό δίκτυο και,τελικά, είτε επιδεινώνουν τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας.
Επειδή το αίμα σας δεν κυκλοφορεί σωστά, μακροπρόθεσμα αρχίζουν να εμφανίζονται μικροσκοπικές ευρυαγγείες και κιρσοί, που γενικά φανερώνουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος.

Κιρσοί: Απλές συμβουλές για να προστατέψετε τα πόδια σας

– Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια όλη μέρα, κάθε μέρα: Φορέστε τα τακούνια σας άφοβα, αλλά όχι για πολλές ώρες και όχι κάθε μέρα.

– Αν νιώθετε τα πόδια σας  βαριά και κουρασμένα, αποκτήστε τη συνήθεια να τα ξεκουράζετε βάζοντάς τα ψηλά για τουλάχιστον 8- 10 λεπτά την ημέρα.

– Αν μπορείτε, αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία.

– Το ιδανικό είναι να φοράτε παπούτσια με τακούνια των 3-4 εκατοστών.

– Επιλέξτε το σωστό άθλημα: Η πιο ευεργετική άσκηση για τη φλεβική κυκλοφορία είναι το περπάτημα, όταν το κάνετε συχνά και με τα κατάλληλα υποδήματα. Η σύσπαση των μυών των ποδιών προάγει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η γυμναστική, το ποδήλατο,  και το κολύμπι ευνοούν τη φλεβική επιστροφή. Αντίθετα, αθλήματα, όπως το τένις, το χάντμπολ και το μπάσκετ, δεν συνιστώνται, γιατί προκαλούν διάταση των φλεβών και επιβραδύνουν τη φλεβική επιστροφή.

–  Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις αισθανθείτε πόνο και βάρος στα πόδια, πρηστούν οι περιοχές γύρω από τους αστραγάλους σας ή γίνουν ορατές οι φλέβες σας, έτσι ώστε να έχετε έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας φλεβικής νόσου και να ξεκινήσετε προληπτικά μέτρα και θεραπεία.