Ζαούτης: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός στο στράτευμα και στα παιδιά παλαιότερες εποχές» – Τι απαντά στις θεωρίες συνωμοσίας

Απορίες προκαλούν οι υπέρμετρες αντιδράσεις μερίδας πολιτών, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Για “ιστορίες τρόμου” και ανυπόστατες φήμες για “παρέμβαση στο ανθρώπινο DNA”, “αυτοάνοσα μετά από 15 χρόνια” και … “τσιπάκια”, κάνει λόγο ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης.

Η υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από μερικές δεκαετίες -όπως και κάθε φορά που αναδύονται σοβαρές μεταδιδόμενες ασθένειες- εφαρμοζόταν στο στράτευμα για την προστασία των φαντάρων από μεταδοτικές νόσους, αλλά και στα παιδιά για την εξάλειψη φρικτών ασθενειών, που πολύ συχνά είχαν θανατηφόρα κατάληξη.

Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι από τη δεκαετία του ’50 και ’60 και μετά, τα υποχρεωτικά παιδικά εμβόλια μείωσαν σημαντικά τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα.

Υποχρεωτικό το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας, παρά τις πολύ σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων παλαιάς τεχνολογίας

Η εξάλειψη της παραλυτικής μορφής πολυομυελίτιδας δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί εάν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 δεν είχε θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά.

Στη δεκαετία του 1950-1960, ο μέσος αριθμός ετησίων κρουσμάτων πολιομυελίτιδας ήταν περίπου 360, ενώ πλέον εδώ και δεκαετίες 140 χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- είναι «ελεύθερες νόσου».

Ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι τα τότε εμβόλια είχαν τρομερές παρενέργειες:

“Εμείς όταν είμαστε μικρά παιδιά, μας κάναν υποχρεωτικά το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας. Το εμβόλιο αυτό με την τεχνολογία που υπήρχε τότε, είχε τον ζωντανό ιό μέσα. Το ξέρετε πως υπήρχαν περιστατικά κάθε χρόνο με παιδιά που πάθαιναν πολυομυελίτιδα από το εμβόλιο; Κι όμως, συνεχίζαμε και τα δίναμε. Κι επειδή ο κίνδυνος για να κολλήσεις πολυομυελίτιδα ήταν πολύ υψηλότερος από το να πάθεις κάτι από το εμβόλιο, είχαμε κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Δηλαδή αυτό μου λέει πάρα πολλά, στο πόσο διαφορετικά βλέπουμε σήμερα τα πράγματα”, τονίζει.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στο στράτευμα

Υποχρεωτικός μαζικός εμβολιασμός σε όλους τους στρατεύσιμους έγινε ακόμη και το 2002, ως προληπτικό μέτρο για επικείμενη επιδημία γρίπης.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και μετά από σχετική γνωμοδότηση ομάδας Καθηγητών Λοιμωξιολογίας, άρχισε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός 110.000 ανδρών και γυναικών που υπηρετούσαν στον στρατό ξηράς.

Η απόφαση ελήφθη, σε συνέχεια της οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το 1998 για τον κίνδυνο πανδημίας γρίπης, καθώς κρίθηκε απαραίτητη λόγω του συγχρωτισμού των στρατιωτικών πληθυσμών.

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, προσθέτει πώς κάποιες σοβαρές αποφάσεις προς όφελος της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να λαμβάνονται από την ίδια την Πολιτεία:

“Τώρα συζητάμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο στρατό. Πριν από 20 χρόνια βαρούσαν δύο ενέσεις στους φαντάρους και δεν τους ρωτούσε κανένας. Ούτε αυτοί ρωτούσαν τι τους δίνανε. Δηλαδή το θεωρούσαν απαραίτητο για το στρατό μας να είναι εμβολιασμένος απέναντι σε κάποια νοσήματα, που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του στρατού. Τώρα γιατί γίνεται ντόρος; Ας μην μιλήσουμε για τους υγειονομικούς… Για μένα είναι θέμα ποιότητας της υγείας. Να αρρωστήσει δηλαδή ο πολίτης και να πάει στο νοσοκομείο και να τον κολλήσουν Covid οι γιατροί ή οι νοσηλευτές; Είναι απαράδεκτο!”, σημειώνει ο ειδικός.

Ζαούτης: “Ανυπόστατη φήμη, για εμφάνιση αυτοάνοσων με mRNA εμβόλια μετά από … 10-15 χρόνια”

Ένα πολύ συνηθισμένο επιχείρημα των ανθρώπων που φοβούνται τα εμβόλια ή ακόμη και των αντιεμβολιαστών, είναι η πιθανότητα εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων σε 10 ή 15 χρόνια μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια.

“Επιστημονική φαντασία” χαρακτηρίζει τις φήμες αυτές, ο Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης και εξηγεί: “Αυτό δεν υφίσταται. Το τι ακούγεται που δεν στηρίζεται σε δεδομένα δεν λέγεται… Αυτό πως το ξέρει κάποιος, από τη στιγμή που δεν έχουν περάσει 10 με 15 χρόνια; Που στηρίζεται; Δεν έχει καμία βάση. Καμία! Είναι παρόμοια θεωρία με αυτή που λένε, ότι το RNA του εμβολίου, θα μπει στο DNA μας. Αυτό βιολογικά, όποιος έχει σπουδάσει έστω και βασικά πράγματα στη βιολογία, καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται. Δεν γίνεται επιστημονικά να εισβάλλει στο DNA σου, το εμβόλιο του RNA. Όλα αυτά είναι επιστημονική φαντασία”.

Ζαούτης: “Ίσως και στην Ελλάδα να υπάρχει ένα 20% που πιστεύει ότι μας βάζουν … τσιπάκι με το εμβόλιο”

Σχολιάζοντας την πρόσφατη αμερικανική μελέτη με το σοκαριστικό εύρημα ότι ο 1 στους 5 Αμερικανούς πιστεύει ότι με το εμβόλιο κατά της Covid-19 η κυβέρνηση εμφυτεύει … μικροτσίπ παρακολούθησης στους πολίτες, ο Καθηγητής κ. Ζαούτης λέει ότι δεν θα εκπλαγεί εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει και στην Ελλάδα παρόμοια τάση:

“Νομίζω υπάρχει ένα ποσοστό που πλησιάζει αυτό το 20%, που δεν είναι μόνο αμερικaνικό. Πιστεύω ότι το ίδιο ποσοστό φανατισμένων που πιστεύουν σε τέτοιες συνωμοσίες υπάρχει στην Αγγλία, στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη. Τόσο φαντάζομαι ότι είναι και στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να είναι το ίδιο. Εγώ το πιστεύω!”.

Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι, σύμφωνα με τον επιστήμονα δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο φαρμακείο του σπιτιού τους και να διαβάσουν τις παρενέργειες των φαρμάκων, για τα οποία -όπως λέει- δεν υπάρχει αμφιβολία για την ωφέλειά τους:

“Θα ήμουν λίγο προκλητικός να έλεγα σε όσους δεν πείθονται, να πάνε στο φαρμακείο τους να ανοίξουν τις παρενέργειες των φαρμάκων και να τις διαβάσουν. Δεν θα ξαναπάρουν φάρμακο, αν δούνε τι γράφουν στις παρενέργειες. Γιατί για τα εμβόλια ισχύει κάτι το διαφορετικό τώρα;”, καταλήγει.

Πηγή: iatropedia.gr