Κιρσοί και καλοκαίρι

Γράφει ο Νίκος Αλεντζανίδης, Αγγειοχειρουργός της κλινικής «Flebocentr»Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής. Ιατρικό Ινστιτούτο Κουμπάν

Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι φλέβες διατεταμένες που έχουν απωλέσει τη φυσιολογική τους διάμετρο, έχουν διογκωθεί και ξεχειλώσει και είναι έντονα ψηλαφητές στο πόδι. Δημιουργούνται κυρίως όταν ανεπαρκούν οι βαλβίδες της μείζονος ή/και της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας με επακόλουθο την παλινδρόμηση και λίμναση του φλεβικού αίματος εντός των φλεβικών στελεχών και των κλάδων τους που οδηγεί σε φλεβική συμφόρηση, αυξημένη φλεβική πίεση στο πόδι και δημιουργία κιρσών.

Για τη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς κάτω άκρων οι μήνες του καλοκαιριού αποτελούν την πλέον δύσκολη εποχή του χρόνου, λόγω του γεγονότος ότι με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος παρατηρείται ιδιαιτέρως σημαντική επιδείνωση της συμπτωματολογίας τους.

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιδεινώσει τους κιρσούς.

Ο ήλιος δεν προκαλεί κιρσούς ή ευρυαγγείες, μπορεί όμως να τους επιδεινώσει, εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από τις ακτίνες UV στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Η μειωμένη ελαστικότητα στο δέρμα επιδρά στις αδύναμες φλέβες, επιδεινώνοντας την κυκλοφορία του αίματος ακόμη περισσότερο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να επιδεινώνονται τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, όπως είναι ο πόνος, η καυσαλγία, το οίδημα, η φαγούρα και οι κράμπες, δημιουργώντας μια δυσάρεστη κατάσταση για τον πάσχοντα, που χαρακτηρίζεται από αδυναμία ορθοστασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και από ανήσυχο ύπνο το βράδυ.

– Πρακτικές συμβουλές για τους κιρσούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μέχρι την οριστική τους θεραπεία

  • Αυτονόητα, αν έχετε κιρσούς, θα πρέπει να αποφεύγετε την (υπερβολική) έκθεση στο ήλιο, να φοράτε αντηλιακό και να παραμένετε ενυδατωμένοι!
  • Ασκηθείτε για να κυκλοφορεί το αίμα: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρείτε φυσιολογική κυκλοφορία αίματος και να προλαμβάνετε τη διαστολή των φλεβών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι το κολύμπι. Ως άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τον μυικό πόνο των ποδιών, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς, το κολύμπι βοηθάει τους μύες του κάτω και του πάνω μέρος του σώματος να βελτιώσουν την κυκλοφορία. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα λόγω απόστασης από τη θάλασσα, υπάρχει η εναλλακτική του βραδινού περπατήματος ή του ποδηλάτου!
  • Αποφυγή υποδημάτων με ψηλό τακούνι και προτίμηση στα σανδάλια. Όταν το τακούνι είναι χαμηλό, οι μύες της γάμπας δουλεύουν καλύτερα και διατηρούνται δυνατότεροι με καλαίσθητο καμπυλωτό σχήμα.
  • Να σημειώσουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζονται περισσότερες θρομβώσεις των φλεβών κυρίως λόγω της αφυδάτωσης Να σημειωθεί επίσης η σπουδαιότητα των ελαστικών καλτσών ή του καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία των φλεβικών προβλημάτων. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και τακτικός έλεγχος για να προλάβουμε την κακή εξέλιξη της πάθησης και τις ύπουλες επιπλοκές της.

– Υπάρχει λύση για οριστική θεραπεία των κιρσών μέσα στο καλοκαίρι;

Η οριστική λύση του προβλήματος των κιρσών έρχεται, σήμερα, με την ενδοαυλική θεραπεία με θερμική ενέργεια λέιζερ. Με το λέιζερ καταστρέφονται οριστικά τα παθολογικά φλεβικά τμήματα που δημιουργούν τους κιρσούς, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα της νόσου, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα