Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Πολυγύρου

Στενάζουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας από την έλλειψη προσωπικού. Η κούραση των εργαζομένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού. Η επέλαση της πανδημίας έχει επηρεάσει τις περισσότερες υγειονομικές μονάδες. Οι νοσηλευτικές δομές βρίσκονται στο κόκκινο και οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει, σε αντοχές, ανθρώπινα όρια!

Το νοσοκομείο του Πολυγύρου Χαλκιδικής είναι μία ενδεικτική περίπτωση. Το Σωματείο των Εργαζομένων ζητάει βοήθεια. Ουσιαστικά είναι μία κραυγή αγωνίας. Με μοναδικό στόχο να φροντίσουν όσους περισσότερους ασθενείς χρειάζονται την ανάγκη τους και, βέβαια, να σώσουν ζωές.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 55 ασθενείς στις απλές κλίνες για Covid – 19. Επίσης έξι άτομα έχουν εισαχθεί στις ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ τέσσερις ασθενείς βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, που άνοιξε εσπευσμένα με λειψό και ανεκπαίδευτο προσωπικό επειδή είχαν διασωληνωθεί ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μπουν στη ΜΕΘ.

Η νοσηλευτική δομή διαθέτει μόνο δύο πνευμονολόγους. Για τη φροντίδα των ασθενών χρησιμοποιήθηκε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τα άλλα τμήματα. Χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση τους ανέθεσαν τη λειτουργία της ΜΑΦ. Και με έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στις κλινικές και της ΜΕΘ μπαίνουν με σακούλες σκουπιδιών γύρω από τα παπούτσια τους, διότι δεν υπάρχουν ποδονάρια. Όπως λείπουν σκουφιά, αλλά και μάσκες υψηλής προστασίας FFP3.

Το νοσοκομείο διαθέτει μοριακό αναλυτή, αλλά δεν έχει αντιδραστήρα, που να επαρκεί για όλα τα τεστ που γίνονται. Τα υπόλοιπα στέλνονται για έλεγχο στη Θεσσαλονίκη και τα αποτελέσματα αργούν, μερικές φορές και 48 ώρες.

Η διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων γίνεται με rapid test. Ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν συμπτώματα. Από 13 Νοεμβρίου έως το τέλος του μήνα, νοσηλεύτηκαν σε κλινικές άλλων παθήσεων εννέα περιστατικά κορωνοϊού, διότι δεν είχαν βγει έγκαιρα τα τεστ. Η διασπορά είναι μεγάλη και έχουν νοσήσει περίπου 30 εργαζόμενοι. Με συνέπεια, οι νοσηλευτές και οι γιατροί που παραμένουν υγιείς, να εξαντλούνται σωματικά και πνευματικά για να φέρουν εις πέρας την αποστολής τους, το λειτούργημά τους.