Ο εθελοντισμός έγινε… εξαναγκαστική απόσπαση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Β. Ελλάδα

Μέχρι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε προσωπικά τους εθελοντές νοσηλευτές που προσφέρθηκαν εθελοντικά (;) να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας. Αλλά οι τρομερές ελλείψεις οδήγησαν τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές αποσπάσεις γιατρών και νοσηλευτούν, για να κλείσουν τρύπες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος προχώρησε σε ιδιαίτερα σημαντικές καταγγελίες.

«Τα νοσοκομεία  δεν προετοιμάστηκαν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι αρμόδιοι δεν δημιούργησαν ασφαλείς κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Δεν έφτιαξαν χώρους  υποδοχής. Δεν αγόρασαν μοριακούς αναλυτές. Διατήρησαν τον ανεπαρκέστατο εξοπλισμό (π.χ. οξυγόνο). Κράτησαν τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα και πολλά χωρίς έστω μία κλίνη ΜΕΘ», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Όταν  η Βόρειος Ελλάδα μπήκε στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας, τα νοσοκομεία βρέθηκαν υποστελεχωμένα  σε  προσωπικό. Ειδικά σε εξειδικευμένο προσωπικό. Όταν, μάλιστα, άρχισαν να εντοπίζονται κρούσματα μεταξύ των υγειονομικών, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Προσπάθησαν να καλύψουν τις ανάγκες με επικοινωνιακούς ακροβατισμούς. Μίλησαν και προπαγάνδισαν τον εθελοντισμό εντός του συστήματος. Εμείς επαινέσαμε τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν, αλλά είπαμε όμως ότι αυτό δεν είναι λύση. Ανοίγεις μία τρύπα για να κλείσεις  μία άλλη. Τα κενά δεν καλύπτονται με ολιγοήμερες εθελοντικές μετακινήσεις», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Πράγματι πήγαν λίγοι συνάδελφοι εθελοντικά  στη Θεσσαλονίκη και μέχρι να εγκλιματισθούν στη λειτουργία του νοσοκομείου, έφυγαν», υπογράμμισε ο Μιχάλης Γιαννάκος και κατήγγειλε ότι «κάποιοι από αυτούς δεν ήταν και τόσο εθελοντές. Όταν σε καλεί ο διευθυντής, ο διοικητής και σου λέει “θα πας εθελοντικά σε νοσοκομείο της  Θεσσαλονίκης”, με τι κότσια να αρνηθείς; Και φθάσαμε στο σήμερα. Ο  εθελοντισμός εγκαταλείφτηκε, αν και τόσο προπαγανδίστηκε. Καταλήξαμε στον εξαναγκασμό. Γίνονται  τρίμηνες μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών προς επιβαρυμένα νοσοκομεία  της Βορείου Ελλάδος. Όπως η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας στις  18/12 που περιλαμβάνει τρίμηνες μετακινήσεις έξι γιατρών από νοσοκομεία της Ηπείρου και της Κέρκυρας προς μονάδες της Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα, μεταξύ των γιατρών που μετακινούνται, είναι και η διευθύντρια πνευμονολόγος του νοσοκομείου της Άρτας. Στο νοσοκομείο της Άρτας μένουν πίσω τρείς γιατροί για να  παρέχουν ιατρική φροντίδα στους ασθενείς στην κλινική κορωνοϊού και στα πνευμονολογικά περιστατικά  που νοσηλεύονται στη παθολογική. Ποιος ξέρει την πορεία της πανδημίας στην Ήπειρο; Ποιος ξέρει την εξέλιξη  της εποχικής  γρίπης για τους επόμενους τρεις μήνες; Υποχρεωτικές μετακινήσεις νοσηλευτών και γιατρών γίνονται σωρηδόν αυτό το διάστημα. Ειδικά από Κέντρα Υγείας προς νοσοκομεία Τώρα θυμήθηκαν τις ελλείψεις! Και τι έκαναν τόσο καιρό; Γιατί δεν προσέλαβαν γιατρούς; Διώκουν τους  προέδρους των σωματείων  Έδεσσας και Γιαννιτσών, που είπαν  δημόσια ότι λείπει προσωπικό. Τώρα, δεν το παραδέχονται και οι ίδιοι».