Πρησμένα πόδια στην εγκυμοσύνη

Γράφει ο Νίκος Αλεντζανίδης, Αγγειοχειρουργός της κλινικής «Flebocentr»Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής. Ιατρικό Ινστιτούτο Κουμπάν

Το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα που εντοπίζεται στα κάτω άκρα της εγκύου είναι το πρήξιμο στα πόδια

Τα πρησμένα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Για πολλές γυναίκες το πρήξιμο επιδεινώνεται με την πρόοδο της εγκυμοσύνης και σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει ακόμη και μετά τον τοκετό.

Γιατί πρήζονται τα πόδια στην εκγυμοσύνη;

Όσο μεγαλώνει η κοιλιά σας τόσο αυξάνεται και το βάρος της μήτρας. Αυτό ασκεί πίεση στις φλέβες  της πυέλου και στη φλέβα που μεταφέρει το αίμα από τα πόδια στη καρδιά με αποτέλεσμα να προκαλείται κατακράτηση υγρών και να μην γίνεται σωστή λειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Επιπλέον, λόγω της δράσης των ορμονών, τα υγρά μένουν στάσιμα, τα πόδια πρήζονται και βαραίνουν.

Φυσιολογικό οίδημα εμφανίζεται προς το τέλος της ημέρας και, κατά κανόνα, στα κάτω άκρα, μετά από πολύ περπάτημα ή ορθοστασία. Κατά τη διάρκεια μιας οριζόντιας θέσης, το οίδημα εξαφανίζεται από μόνο του. 

Αιτίες οιδήματος κατά τη διάρκεια της κύησης:

– φυσιολογικό οίδημα (που σχετίζεται με λάθος στη διατροφή, για παράδειγμα, υπερβολική πρόσληψη υγρών και αλμυρά τρόφιμα.

– οίδημα ως σημάδι προεκλαμψίας (σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, η οποία, εκτός από οίδημα, συνοδεύεται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα).

– κιρσοί (οι κιρσοί εμφανίζονται σχεδόν σε κάθε έγκυο γυναίκα, η οποία σχετίζεται με την πίεση από την αναπτυσσόμενη μήτρα στα αγγεία).

– νεφρική νόσο (π.χ. σπειραματονεφρίτιδα).

– καρδιαγγειακή παθολογία.

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε: 

– Συστηματική γυμναστική. Η γυμναστική ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα και μειώνει το πρήξιμο στα πόδια αλλά και γενικά.

– Καλό είναι η έγκυος να προσέχει την αύξηση στο βάρος της,  γιατί αυτό εντείνει τα προαναφερθέντα προβλήματα. 

– Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει τόσο εκείνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και την γρήγορη αποβολή των περιττών κιλών μετά από αυτή. Καλό είναι το αλάτι να καταναλώνεται περιορισμένα γιατί προκαλεί κατακράτηση υγρών. 

– Μείνετε ενυδατωμένες. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το νερό βοηθάει την ελάττωση του οιδήματός σας, καθώς αυξάνει τη διούρηση και με αυτό τον τρόπο την απέκκριση νατρίου (άλατος).

– Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Η ορθοστασία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να εντείνει το πρήξιμο των ποδιών.

– Κάντε μασάζ στα πόδια. Το προγεννητικό μασάζ εκτός από χαλάρωση και ανακούφιση από πόνους μπορεί και να μειώσει το οίδημα.

– Η άθληση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (με ηπιότερους ρυθμούς, φυσικά), βοηθούν τόσο την έγκυο, όσο και το έμβρυο. Η ενδυνάμωση των μυών στα πόδια της εγκύου, εξασφαλίζουν καλύτερη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, καλύτερη κατανομή του βάρους και κατ’ επέκταση σταθερότερη βάδιση. Επίσης, επιτελείται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και έτσι μικρότερη κατακράτηση υγρών ή παρουσίαση οιδήματος.

– Τα ψηλά τακούνια και τα σφιχτά παπούτσια μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στα πόδια γι’ αυτό είναι καλό να τα αποφεύγετε. Προτιμήστε χαμηλά και άνετα παπούτσια που υποστηρίζουν σωστά την καμάρα του ποδιού σας.  

– Ενώ κοιμάστε τη νύχτα, κρατήστε τα πόδια σας ψηλά χρησιμοποιώντας μαξιλάρια. Αυτό θα σας βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του οιδήματος και μπορεί επίσης να χαλαρώσει τα πόδια σας.

Το φυσιολογικό οίδημα της εγκυμοσύνης περιορίζεται κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζεται με ήπιο τρόπο και στα άνω άκρα.

– Φορέστε ειδικά καλσόν ή κάλτσες συμπίεσης 

Οι κάλτσες και τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι πολύ χρήσιμα κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μπορούν να αποτρέψουν συμπτώματα όπως το πρήξιμο και το αίσθημα κούρασης και βάρους.

Για την επιλογή του ιδανικού τύπου για την περίπτωσή σας πρέπει να έχετε τη γνώμη του γιατρού σας καθώς η πίεση που θα ασκήσουν στα πόδια σας καθώς και ύψος μέχρι το οποίο θα φθάνουν συναρτάται με την κατάσταση της φλεβικής σας υγείας. Η λανθασμένη επιλογή θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό! Ακόμα και το υλικό κατασκευής είναι σημαντικό ανάλογα με το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα σας είναι και πόσο έντονες είναι οι επιφανειακές φλέβες. 

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε και να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας όταν:

– το πρήξιμο εντοπίζεται κυρίως στο ένα πόδι,

– πονάτε ενώ προσπαθείτε να τεντώσετε το πόδι σας.

– πονάτε ενώ περπατάτε.

– ο πόνος συνοδεύεται από αίσθημα καύσου στο σημείο ή και κοκκινίλα στο δέρμα της περιοχής.