Σωματική άσκηση και κιρσοί κάτω άκρων

Γράφει ο Νίκος Αλεντζανίδης, Αγγειοχειρουργός της κλινικής «Flebocentr»Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής. Ιατρικό Ινστιτούτο Κουμπάν

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν φλεβικές παθήσεις οι οποίες προκαλούνται από τη μη σωστή λειτουργία των φλεβών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες. 

Μετά από έντονη άσκηση , μερικοί άνθρωποι που έχουν προχωρημένους κιρσούς μπορεί να αισθάνονται τα πόδια τους πιο πρησμένα, πιο κουρασμένα και να πονούν. 

Η άσκηση πάντως συνιστάται ιδιαίτερα σε ασθενείς με κιρσούς. Στην περίπτωση που η άσκηση επιδεινώνει τα συμπτώματα, τότε είτε η φλεβική ανεπάρκεια έχει προχωρήσει σημαντικά, είτε τα συμπτώματα οφείλονται κάπου αλλού. 

Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα όπως η καθημερινή βάδιση, το ελαφρύ τρέξιμο, το ποδήλατο και ιδιαίτερα το κολύμπι σε ώρες χωρίς ηλιοφάνεια και με άφθονη ενυδάτωση βοηθά τη φλεβική κυκλοφορία. 

Ποια είδη γυμναστικής βοηθούν τη φλεβική κυκλοφορία;

Τα είδη γυμναστικής που προτείνονται συχνά σε ασθενείς με φλεβική νόσο συγκεντρώνουν τα οφέλη της επαρκούς εκγύμνασης χωρίς να «απαιτούν» να ασκείται υπέρμετρη πίεση στα κάτω άκρα. 

Έτσι, τα άτομα που πάσχουν από φλεβικές παθήσεις συστήνεται να γυμνάζονται με: ποδηλασία, κολύμβηση και ζωηρό περπάτημα. 

– Ποδηλασία. Αυτού του είδους ο αθλητισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, επειδή υπάρχει μια συνεχής κίνηση των ποδιών σε ένα δεδομένο ρυθμό, που αποκλείει την εμφάνιση στάσιμων φαινομένων στα πόδια. 

– Κολύμπι ή άσκηση αερόμπικ στο νερό. Οι διαδικασίες νερού έχουν πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, στο νερό το φορτίο στις αρθρώσεις μειώνεται, και το σώμα φαίνεται βαρύ. Δεύτερον, η αναπνοή στο νερό είναι πολύ έντονη, επομένως απορροφάται πολύ οξυγόνο και, κατά συνέπεια, οι μεταβολικές διεργασίες εντείνονται και η σύνθεση του αίματος αλλάζει. Και τρίτον, αυτό το άθλημα είναι διαθέσιμο σε όλους κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους: το χειμώνα – στην πισίνα, και το καλοκαίρι – στη θάλασσα, τον ποταμό, τη λίμνη και ούτω καθεξής. 

-Η πιο ευεργετική άσκηση για τη φλεβική κυκλοφορία είναι το περπάτημα, όταν το κάνετε συχνά και με τα κατάλληλα υποδήματα.  Περπάτημα, που περπατάει στον καθαρό αέρα με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε εσείς, έτσι ώστε το περπάτημα να μην προκαλεί μια αίσθηση δυσφορίας. 

Τι δεν πρέπει να κάνετε με τους κιρσούς 

Δεν πρέπει να ασχολείστε με αθλήματα που σχετίζονται με αυξημένο άγχος στα πόδια. Εάν έχετε κιρσούς των κάτω άκρων, οι ακόλουθες ασκήσεις και δραστηριότητες αντενδείκνυνται για εσάς:

  • πάλη;
  • step aerobic?
  • ασκήσεις ενδυνάμωσης στα πόδια για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας (πίεση ποδιών).
  • πέφτει προς τα εμπρός και στο πλάι.
  • καταλήψεις?
  • καταλληλότητα;
  • βόλεϊ;
  • μπάσκετ;
  • ποδόσφαιρο;
  • σχοινάκι;
  • χόκεϊ κ. λπ.

Κατά την εκτέλεση των παραπάνω δεν επέρχεται η πλήρης λειτουργία των βαλβίδων των αγγείων. Τα αγγειακά τοιχώματα τεντώνονται, οι βαλβίδες δεν κινούν την αντίστροφη ροή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντίστροφη ροή αίματος.

Αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης αποφύγετε την σάουνα και το χαμάμ, φροντίστε ώστε να κάνετε ντους με χλιαρό ή ζεστό νερό – όχι καυτό – και μετά να τοποθετήσετε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση προκειμένου να βελτιώσετε περισσότερο τη φλεβική κυκλοφορία. 

Μια καλή συμβουλή για τα άτομα που παρά την ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ, παρότι εκείνο είναι επιβαρυντικό για την υγεία των φλεβών τους, είναι η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

Τα άτομα με μεγάλη φλεβική ανεπάρκεια θα πρέπει να συμβουλεύονται αγγειοχειρουργό και γυμναστή για τη δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος άθλησης, σε περίπτωση που επιθυμούν να ασκούνται σε γυμναστήριο.