Εγκεκριμένο φάρμακο για τον διαβήτη μειώνει την δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων που φέρνει η γήρανση
Ένα εγκεκριμένο φάρμακο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την μείωση της γλυκόζης τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βελτιώσει και τη δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη γήρανση, σύμφωνα με νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Ιατρικής του Μιζούρι.
Οι ερευνητές βασικά εξέτασαν τον ρόλο που παίζει η γήρανση σε ό,τι αφορά την δυσλειτουργία και την ακαμψία των ανθρώπινων αιμοφόρων αγγείων. Κατόπιν αξιολόγησαν κατά πόσο η θεραπεία με αναστολείς συμμεταφορέα γλυκόζης νατρίου (SGLT2), αναστολέα εμπαγλιφλοζίνης (Empa) βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την αρτηριακή ακαμψία σε ηλικιωμένους αρσενικούς ποντικούς.
« Η καρδιαγγειακή ασθένεια είναι η κύρια αιτία θανάτου ηλικιωμένων στις ΗΠΑ» δήλωσε πάντως η καθηγήτρια ιατρικής Camila Manrique-Acevedo. «Η απώλεια κιλών, η φυσική δραστηριότητα και η αντιυπερτασική θεραπεία όπως και τα φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων έχουν δείξει ότι βελτιώνουν αποτελεσματικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν την αρτηριακή ακαμψία. Περισσότερες προσεγγίσεις χρειάζονται για την βελτίωση της υγείας των αγγείων» εξήγησε.
Η πρώτη μελέτη που έκανε σύγκριση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων σε 18 υγιείς ασθενείς – ηλικίας κατά μέσο όρο 25 ετών – με 18 ασθενείς να φτάνουν την ηλικία των 61 ετών. Όπως παρατήρησαν οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς είχαν εξασθενημένη ενδοθηλιακή λειτουργία και αυξημένη αορτική δυσκαμψία σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς.
«Τα ευρήματα στους νεότερους αλλά και στους πιο ηλικιωμένους ενήλικες επιβεβαιώνουν προηγούμενες κλινικές μελέτες που καταδεικνύουν την επίδραση της γήρανσης της στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και την αρτηριακή ακαμψία» δήλωσε ο Manrique-Acevedo και πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό ήταν ότι ήμασταν ικανοί να αναπαράγουμε αυτά τα δεδομένα σε ένα μοντέλο τρωκτικού».
Για να ερευνήσει κανείς τις επιδράσεις του αναστολέα εμπαγλιφλοζίνης (Empa) στην αγγειακή γήρανση τα ποντίκια που ήταν 72 εβδομάδων χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα 29 από αυτά έκαναν για έξι εβδομάδες μια διατροφή εμπλουτισμένη με Empa, την ώρα που οι άλλοι μισοί έκαναν κανονική διατροφή. Αφότου ανέλυσαν και τις δύο ομάδες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που τους δόθηκε Empa είχαν βελτιωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειωμένη αρτηριακή ακαμψία και άλλα αγγειακά οφέλη.
Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάσει την δυνατότητα του (SGLT2) στην αναστροφή της αγγειακής γήρανσης δήλωσε ο Manrique-Acevedo και υπογράμμισε ότι τα ευρήματα αυτά φωτίζουν την ανάγκη περισσότερης κλινικής έρευνας γύρω από τον ρόλο του SGLT2 ως θεραπευτικό εργαλείο επιβράδυνσης ή αναστροφής της αγγειακής γήρανσης στους ανθρώπους.